Založ si blog

Žaloba primátora ako odmena za občiansky postoj v Bardejove ?!

Minulý týždeň obdržal pán Marek Božík, zakladateľ bardejovskej občianskej iniciatívy Park v meste od primátora Bardejova žalobu na ochranu osobnosti a poskytnutie náhrady nemajetkovej ujmy v peniazoch (konkrétne 10 000 EUR) a to za názory diskutujúcich uverejnených k téme Parku v meste na Facebooku a webe www.parkvmeste.sk.

Pán Božík je iniciátorom „Petície proti devastácii územia bývalých kasární a za vznik mestského parku“ pod ktorú občianska iniciatíva Park v meste vyzbierala v 30 tisícovom meste bezmála 6000 podpisov. Túto petíciu označil primátor ako neopodstatnenú vo všetkých troch požiadavkách. Išlo o tieto požiadavky – po prvé zastavenie netransparentného predaja bývalých kasární v Bardejove, po druhé o vyhlásenie regulárnej verejnej architektonickej súťaže a po tretie o požiadavku vzniku parku na dominantnej časti tohto viac ako 5 hektárového územia.

Nebudem polemizovať o správnosti postupu bardejovskej samosprávy a primátora pri vybavovaní petície, o „odvážnom“ posúdení základného ústavného petičného práva občana ani o samotnom „absurdnom“ označení petície – teda žiadosti tisícov občanov Bardejova ako „neopodstatnenej“. Koniec koncov na Slovensku máme názornejšie príklady iných, rovnako pod koberec zametených petícií a stoviek nevybavených a účelovo „lojálne“ zdôvodnených žiadostí potvrdených dokonca rozhodnutiami súdov najvyššej inštancie.

Tragika, podstata a absurdita celej situácie je inde. Tkvie v skutočnosti, že radnica na čele s primátorom túto občiansku iniciatívu a teraz už aj hlas takmer šesťtisíc občanov vyše pol roka trvajúcej kauzy Parku v meste úplne programovo ignoruje. A aby to nebolo všetko, primátor otvorene demonštruje svoj modus operandi tým, že ako jediný akt komunikácie s iniciatívou použije podanie žaloby na jej na iniciátora. Teda v preklade mesto a primátor sa snažia zastrašiť a odradiť pána Božíka od jeho snahy demonštrovať svoje základné občianske právo a postoj. Neuveriteľné. Pýtam sa ako ďaleko siaha v Bardejove arogancia komunálnych politikov a volených zástupcov? Je vôbec v 21. storočí internetu možné, že niekto ide občanom a mladým ľuďom, ktorí vášnivo diskutujú k téme na Facebooku a webe ukázať, že za ich slobodný prejav a názor môže byť niekto exemplárne potrestaný? Nemali by byť takéto metódy už najmenej 20 rokov minulosťou? Som jedným z členov občianskej iniciatívy Park v meste a verím, že spravodlivosť nakoniec zvíťazí aj u nás v Bardejove. Aj keď momentálne tomu nič nenasvedčuje.

Mgr. Mario Hudák

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 1708x
Priemerná čítanosť článkov: 1708x

Autor blogu

Kategórie

Archív

Odkazy